De boerderij, een concept dat niet meer van onze tijd is?

Leestijd ongeveer: 5 minuten.

Ooit was het zo dat het boeren bedrijf de hoeksteen van de samenleving was. Het was de motor waar de samenleving op draaide. Een boerderij was de basis waar de complete micro economie van een dorp op draaide. De boer voorzag het dorp van (bijna) alles wat het nodig had. Voedsel, werk en inkomen. De boer was afhankelijk van de diensten die in het dorp aangeboden werden en omgekeerd. De door de boer verbouwde gewassen waren nodig om als dorp te overleven. De melk en het vlees waren onmisbaar wanneer je het hebt over de gezondheid van de dorpsbewoners. De smid voorzag de paarden van hoefijzers en de molenaar maalde het door de boer verbouwde graan. Het dorp leverde de werknemers die de boer in drukke tijden hielp bij het runnen van zijn bedrijf.

Lees meer

Korte inleiding Oekraïne 2022

Leestijd ongeveer: 2 minuten.

(30-04-2022) Na een periode van oplopende spanningen waarbij verschillende Russische leger onderdelen deel namen aan een grote “jaarlijkse” oefeningen op Russische bodem. Het was wel heel toevallig dat juist deze oefeningen tegen de Oekraïens/ Russische grens plaats vonden. Er werd gefluisterd dat er ruim 100.000 Russische militairen samen kwamen om deel te nemen aan deze oefening. Aangezien er in 2014 een groot aantal incidenten plaats had gevonden op Oekraïense bodem waarbij Russische militairen betrokken waren geweest (annexatie van de Krim door Rusland, burgeroorlog in de Dombass regio, het neerhalen van vlucht MH 17 door Oekraïense- Rusland getrouwe rebellen), werd door de westerse wereld argwanend naar deze Russische oefening gekeken. Was het een oefening of was dit de opmaat naar de annexatie van de soevereine staat, Oekraïne.

Lees meer

Accepteren

Leestijd ongeveer: 6 minuten.

Eén van de meest misbruikte termen in onze maatschappij; “Accepteren!”. Alles “moet” maar geaccepteerd worden. Alsof je een glas water pakt. Wanneer er niet meer uitgekomen kan worden of dat het te moeilijk wordt dan wordt makkelijk gezegd; “dat moet je maar accepteren!”. Het wordt gemakkelijk gebruikt en iedereen doet zijn best om alles maar te accepteren zonder daarbij te veel stil te staan bij de gevolgen. Maar wat is accepteren eigenlijk?

Lees meer

Total Domination of the Pineapple!

Leestijd ongeveer: 5 minuten.

We leven in een tijdperk waarin de kracht van de traditionele geloven steeds kleiner wordt door de leegloop van de kerken. Nieuwe inzichten tot een verbazingwekkende waarheid. Waarheden die dan wel bewust of onbewust nooit de heilige geschriften hebben gehaald maar daarom niet minder waar zijn. Zo is daar de waarheid van de totale overheersing van de Ananas!

Lees meer

Volwassen hoogbegaafde cliënten in de GGZ

Leestijd ongeveer: 4 minuten.

Hoewel hoogbegaafdheid geen DSM-classificatie is, melden veel hoogbegaafde volwassenen zich bij de GGZ met psychische klachten die verband houden met hun hoogbegaafdheid. In de opleidingen voor professionals in de GGZ is vaak nog weinig aandacht voor deze problematiek. Daardoor wordt hoogbegaafdheid soms over het hoofd gezien en worden kenmerkende gedragingen van hoogbegaafde cliënten soms verkeerd uitgelegd. Dit kan leiden tot onjuiste of onvolledige diagnoses, wederzijds onbegrip, frustraties bij cliënten zowel als hulpverleners, en voortijdig afbreken van het contact. In dit leaflet wordt een aantal thema’s belicht die zijn te gebruiken om bij de eerste screening aan de poort om hoogbegaafdheid en de daarmee samenhangende specifieke problematiek vroegtijdig te signaleren en aldus een basis te leggen voor effectieve begeleiding.

Lees meer

Iedereen heeft recht op zijn eigen domheid?

Leestijd ongeveer: < 1 minuut.

Een kwetsende opmerking. Een auto die verkeerd geparkeerd staat omdat iemand nog snel even iets uit de winkel nodig heeft. Goed bedoelde adviezen die net de plank mis slaan. Een PVV-er die roept dat de grenzen dicht moeten en daarom blind de uitspraken van de politiek napraat. En ga zo maar even door. De samenleving staat bol van belevenissen waarbij je je nog maar een keer achter de oren krabt.

Lees meer

Het Welbevindingsniveau

Leestijd ongeveer: 8 minuten.

Een andere kijk op Chronische Depressie   Een korte inleiding  Geen medische opleiding, geen psychologische opleiding, maar gebaseerd op ervaringen. Opgedaan tijdens vele jaren depressie en therapieën, tijdens het leven. Een andere kijk op een depressie. Een depressie die al lang aanwezig is en helaas ook nog lang zal blijven. Een destructieve depressie die alles kapot maakt en afbreuk doet aan de zin van het leven. Een andere kijk…… De … Lees meer