Korte inleiding Oekraïne 2022

Leestijd ongeveer: 2 minuten.

(30-04-2022) Na een periode van oplopende spanningen waarbij verschillende Russische leger onderdelen deel namen aan een grote “jaarlijkse” oefeningen op Russische bodem. Het was wel heel toevallig dat juist deze oefeningen tegen de Oekraïens/ Russische grens plaats vonden. Er werd gefluisterd dat er ruim 100.000 Russische militairen samen kwamen om deel te nemen aan deze oefening. Aangezien er in 2014 een groot aantal incidenten plaats had gevonden op Oekraïense bodem waarbij Russische militairen betrokken waren geweest (annexatie van de Krim door Rusland, burgeroorlog in de Dombass regio, het neerhalen van vlucht MH 17 door Oekraïense- Rusland getrouwe rebellen), werd door de westerse wereld argwanend naar deze Russische oefening gekeken. Was het een oefening of was dit de opmaat naar de annexatie van de soevereine staat, Oekraïne.

24 Februari 2022 was de dag dat de wereld voorgoed zou veranderen. Het was de dag waarop de Russische oefening meer bleek te zijn en de eerste Russische militairen de grenzen van de soevereine Oekraïense staat schonden. Vanuit het politieke hart van Rusland, het Kremlin, werd door de Russische dictator Vladimir Poetin via een TV toespraak aangekondigd dat hij

de “bedreigingen vanuit Oekraïne” niet langer kan tolereren. Daarom zal het Russische leger in actie komen om Oekraïne te “demilitariseren”………….

Onderhand is het 30 April 2022. In de afgelopen 2 maanden is er veel gebeurd in Oekraïne en de rest van de wereld. In deze blog zal ik proberen een beeld te geven van de gevolgen van deze steeds groter wordende oorlog waarin bijna de hele wereld meegesleurd wordt. Staan we aan de vooravond van de 3de wereldoorlog of blijft het bij een scheet in de geschiedenis.

Wordt vervolgt,

Yosy  

%d bloggers liken dit: