Gewoon onzin....


“Arrogantie is de kunst trots te zijn op je eigen domheid.”

Wonen met verwachtingen…. (vervolg 1?)

Leestijd ongeveer 4 minuten.

“Ik stuur de presentatie wel naar iedereen toe! Dan kan hij in alle rust nog eens bekeken worden!” De presentatie van de plannen voor ons huisje waren in een gelikte PowerPoint presentatie gegoten. Er was duidelijk werk van gemaakt. Het licht ging uit en de eerste dia werd iets duidelijker zichtbaar. De Manager Wonen Woonwenz was duidelijk aanwezig op de eerste dia. Zouden ze nu echt gedacht hebben dat ze ons stroop om de mond konden smeren? Hadden ze echt verwacht dat deze PowerPoint ons overdonderd zou hebben en dat we als makke schapen de dam over zouden steken?

Zij zijn groot en wij zijn klein. Woonwenz, met zijn ruim 8000 woningen, is een redelijk grote speler op het gebied van het verhuren van huizen. Zeker in de regio Venlo waar zij de dominante speler zijn op de sociale woningmarkt. 8 Huisjes, gezellig samen aan een pleintje. Ja, niet de nieuwste huisjes, ze dateren uit 1968 en zijn dus al weer 50 jaar oud. “Ja, ze ondervonden wat moeite met het verhuren van leegkomende woningen”. Het klopte dat zeker één van de woningen langdurig leeg heeft gestaan. Voor het gemak wordt daarbij maar even vergeten dat de woning van de directe buur, er één van Housing First is. Een woning die door het Leger des Heils gehuurd wordt om alcohol en/ of drugsverslaafde te huisvesten. Stapels vuilniszakken, stank, een overwoekerde tuin, en schuttingen die van ellende in elkaar vielen. Wie wil daar nu naast wonen? Dus helemaal niet raar dat de woning naast dit pand enige tijd leeg heeft gestaan”. Gemakkelijk om er dan maar van uit te gaan dat het verhuren van deze woningen moeilijk is. Gemakkelijk om dan alle woningen maar over één kam te scheren. Past mooi in het straatje van de project ontwikkeling!

Woonwenz is groot en heeft veel macht. Hen doet het geen pijn en kunnen doen wat ze willen. Op de 2de dia stond, met rood gearceerd, “Sloop”. Ik verwachte het al. Ik weet hoe de spanning opgebouwd moet worden. Hoe de mensen aan een lijntje gehouden moeten worden. Hoe ze de boodschap moeten inpakken. 1 van de medebewoners die eerder het hardste schreeuwde dat hij nooit akkoord zou gaan met sloop, was de eerste die om was. Hij vond het geweldig dat hij niet hoefde te investeren in isolatie om de tocht tegen te houden. Zijn totale woongeschiedenis passeerde de revue. Wel vindt hij dat de gesprekken die zullen volgen, hij als eerste aan de beurt is. Hij woont tenslotte het langste in de woningen. Nou kerel, blad aan een boom, mijn zege heb je. O, wat heb ik een hekel aan mensen die zo wispelturig zijn. Mensen waar je op kunt bouwen.

De woningen zijn oud, slecht geïsoleerd, moeilijk te verhuren en bovenal, niet rolstoel vriendelijk (populaire kreten van projectontwikkelaars?). Het rare is alleen wel dat vrijwel iedereen (behalve de langst wonende) zeer tevreden is met hun huisje. Ondanks dat de woningen oud zijn, slecht geïsoleerd zijn, moeilijk te verhuren en bovenal, niet rolstoel vriendelijk, woont (behalve schijnbaar de langst wonende) er met veel plezier.

Schijnbaar medelevend wordt de presentatie afgerond. Wat de heren ook zeggen, het komt niet meer bij me binnen. Alle stappen die ze gaan doorlopen om de sloop zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de mensen die het aangaat zullen me even een worst wezen. Valse voorwendselen, leugens, toezeggingen, we worden allemaal genaaid en zijn vooral vervelend.

Het was dat ik verliefd was geworden op het huisje dat mij over de streep heeft gehaald om voor dit huisje te kiezen. De toezegging dat de kozijnen vervangen zouden worden gaf mij zekerheid. Nieuwe kozijnen en dan meteen slopen leek mij niet aan de orde. Zekerheid om lang op een mooie plaats te wonen waar wij het naar onze zin zouden hebben, een huis, waarbij het verlaten tussen 6 plankjes, een optie zou zijn. Een huis waar we nu bijna een jaar hard aan gewerkt hebben om het in te richten zoals bij ons past.

Wij zijn de kleine. Weer de woningmarkt op! Waar, zeker in Belfeld, vrijwel geen woningen te vinden zijn. Tenminste, vrijwel geen woningen zoals die waar wij nu in wonen. Weer alle net uitgepakte zaken weer inpakken. De katten? Weer alle stres……….. Geen puf en energie om te vechten dus bij deze; “Blheeeeeeeeeeee (JA, mijn schapengeluid!)”

Nee Woonwenz is groot. Projecten zijn om de sier mee te maken. Ergens in 2019 zullen ze de nieuwe woningen feestelijk kunnen openen. De pers zal er bij zijn. De managers zullen proosten! Woonwenz staat weer positief in het nieuws met hun nieuwe woonproject. De woningen zijn prachtig geworden en helemaal van deze tijd zijn. Een sieraad voor Belfeld!  GEWELDIG!!!!!!! Wauw, mooie foto’s op Facebook! Woonwenz zal er geen nacht minder om slapen, er moet geld verdient worden! Er zijn Targets te halen!

Ooit gehoord van renovatie?

Ik ben opgestapt!

Oja, stres!; auto, was er ook nog ff een lantaarnpaal in mijn dode hoek gaan staan.…… .!

Yosy

Lees ook: Wonen met verwachtingen….. (Wat vooraf ging)

Geef een reactie