Creatief met…………. MEDICIJNEN!

Leestijd ongeveer: 4 minuten.

Het is allemaal netjes in evenwicht. Elke dag een pilletje dat er voor zorgt dat je je misschien iets minder beroerd voelt en dat de dagen dragelijk zijn. Het is een evenwicht dat tot stand is gekomen door de experimenteren met verschillende medicijnen. Het ene medicijn maakte de zaak alleen maar slechter en de arts greep in. Een medicijn dat bijna dezelfde ingrediënten had maar net iets anders in samenstelling was de oplossing.

Medicijn fabrikanten steken veel geld in nieuwe medicatie. Zo veel geld dat de prijs van een medicijn waar een patent op ligt vaak duurder is dan dat ze eigenlijk zouden moeten zijn. Wanneer een patent vrij komt springen daar meteen verschillende andere producenten op in en brengen het schijnbare zelfde medicijn op de markt voor een veel schappelijkere prijs. Logisch dat het namaak medicijn dat vrijwel dezelfde ingrediënten en werking heeft de voorkeur krijgt. De besparingen kunnen behoorlijk op lopen. Het medicijn waar ik het in dit geval over heb is in zijn imitatie vorm 6 keer goedkoper als zijn van oorsprong patent dragende origineel.

De verzekering gaat daar mee om zoals van een winst gerichte organisatie verwacht mag worden. De goedkoopste variant wordt vergoed en het dure patent dragende medicijn is voor eigen rekening.

Ook de goedkopere medicatie wordt uitvoerig getest en vergeleken met het origineel. Niet iedereen reageert hetzelfde op de goedkopere variant. Sterker nog, bij een klein percentage van de patiënten heeft het goedkope medicijn negatieve bijwerkingen terwijl het origineel medicijn perfect zijn werk doet. Kleine verschillen in steunstoffen en de manier waarop de pillen gemaakt worden veranderen de uitwerking.

De verzekering vergoed het dure medicijn niet tot het moment dat is aangetoond dat zijn goedkopere variant op individueel niveau niet het gewenste effect heeft. De patiënt komt in dat geval wel in aanmerking voor een vergoeding voor het duurdere medicijn.

De verzekering kan eisen dat bij het verlengen van een verzekering, eerst de nieuw uitgebrachte medicijnen getest worden voordat de duurdere variant vergoed wordt. In het geval van dit medicijn is het inderdaad zo dat er één hoofd leverancier bestaat die nog steeds het medicijn produceert op de manier zoals dat in het patent vastgelegd is. Naast de hoofdproducent zijn er zeker vijf andere producenten die hetzelfde medicijn uitbrengen dat net even anders is maar stukken goedkoper.

De goedkope variant is jaren gelden al getest en de bijwerkingen waren zodanig dat de dokter van mening was dat het niet verantwoord was. Het dure medicijn deed wel wat hij moest doen en dus dat werd het te volgen pad. Het gaat goed tot het moment dat de verzekering de regie over gaat nemen. Het is niet de medische wereld, de producenten, die bepalen wat een nieuw medicijn is maar het is de verzekering die dat doet. Een verzekering werkt met contracten en onderhandeld met de producenten over welke variant vergoed gaat worden. Vanzelfsprekend, de goedkoopste leverancier wordt hofleverancier en levert. Eén fabrikant , de dure levert het alleen in het geval de goedkope pil niet werkt. Verschil in de samenstelling van de pillen is er niet bij de vijf fabrikanten van de goedkope variant dus het gaat niet om een nieuw medicijn.

Per één januari sluit de verzekering een nieuw contract af met een andere leverancier dan dat het de afgelopen jaren heeft gedaan. Dezelfde goedkope variant van het medicijn wordt vanaf nu door een andere leverancier geleverd. Zelfde samenstelling en het zelfde verschil als met het origineel medicijn. Dus geen nieuw medicijn! MIS, het overstappen op een andere fabrikant stelt een aantal regels in werking. Een van die regels is dat een nieuwe leverancier betekent dat het om een nieuw medicijn gaat. Al zouden de pillen in dezelfde fabriek gemaakt worden, in dezelfde productie lijn, het wordt gezien als een nieuwe variant.

De regels zijn duidelijk. Van een nieuw goedkoop medicijn moet eerst aangetoond worden dat hij niet goed werkt voordat het duurdere patent medicijn gebruikt mag worden. Omdat er een contract wordt afgesloten met een andere fabrikant, dat niet eens de moeite neemt om een andere naam op het medicijn te plakken, moet deze weer eerst getest worden.

De goed afgestelde balans moet ter discussie gesteld worden met alle gevolgen van dien. In het diepen gegooid worden met alle risico’s die dat met zich mee brengt omdat er een nieuw medicijn op de markt komt is acceptabel. Het nieuwe medicijn kan tenslotte misschien wel beter werken dan dat degene doet die nu geslikt wordt. Maar, het alternatief was al uitgebreid getest en de gevolgen waren desastreus. En nu? Alleen omdat er een nieuwe naam op het doosje staat is het een nieuw medicijn?

Er was een tijd dat de arts bepaalde wat de te volgen strategie was. Het was de arts die bepaalde wat goed voor je was. Kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is; de verzekeringen die bepalen wat het beste voor je is. Maar ja, we moeten het er maar mee doen, creatief met medicijnen!

Yosy

p.s. Heb hoofdpijn, binnenkort maar even een afspraak maken met de verzekering om te kijken wat er aan gedaan kan worden!

1 gedachte over “Creatief met…………. MEDICIJNEN!”

  1. 18 telefoontjes, ruim 2 uur bellen, veel stres, een meedenkende huisarts! De apotheek regelt dat het betaalde bedrag wordt teruggestort. De rekening gewoon door de verzekering, met terugwerkende kracht, vergoed! Op naar volgend jaar!

Reacties zijn gesloten.