Voetbal Inside, Empathie.

Leestijd ongeveer: 4 minuten.

“ Voetbal Inside” heeft de tongen afgelopen week weer behoorlijk los gemaakt. Wanneer ik zou zeggen dat het gedrag van, zeker de heer René van der Gijp, meer weg heeft van dat van een Neanderthaler dan van een sport journalist dan begeef ik me op glad ijs en strijk ik zeker een heleboel mensen tegen de haren in. “Ik ben dan ook zielig!” Ik moet me niet aanstellen… . Dus ik zeg dat dan ook niet.

Wat is het geval? In de uitzending van “Voetbal Inside” van afgelopen vrijdag verscheen René van der Gijp met een blonde pruik op in de uitzending. Hij wilde vanaf nu Renate genoemd worden. Lachen!!!!! Zijn mede tafelheren en het publiek konden de grap wel waarderen en begrepen direct dat hij een parodie opvoerde die het gevolg was van de transformatie van de Belgische journalist Boudewijn Van Spilbeeck in Bo Van Spilbeeck. De transformatie van man naar vrouw.

Het was misschien lachwekkend wat er in de studio gebeurde. De parodie had in menig sportkantine niet misstaan. Niets is immers gemakkelijker en lachwekkender dan een situatie die niet begrepen wordt en misschien wel een beetje eng is, uit te buiten. Als er iets is dat verder van manlijkheid afstaat dan is het wel het transformeren van man naar vrouw. Dat gaat nog een stapje verder dan homo zijn. Homo zijn mag, zolang je de “echte man” er maar niet mee lastig valt. Alleen het douchen……… ja, dat blijft moeilijk!

De internet wereld was te klein. Voor en tegenstanders rolde over elkaar heen en iedereen had een mening. Grappen maken over mensen mag geen probleem zijn. Grappen maken over groepen mensen mag geen probleem zijn. Maar wanneer is een grap nog een grap. Inderdaad, ook al was de grap van meneer Van Der Gijp een parodie op een persoonlijke gebeurtenis, hij was in wezen gericht op de hele transgender gemeenschap.
De reactie van de transgender gemeenschap leek dan over het algemeen begripvoller dan de parodie die bij “Voetbal Inside” opgevoerd werd. “Bekende transgenders relativeerde de discussie en zeiden dat het wel mee viel. Een grapje moet kunnen ook al ging deze grap misschien wel een beetje te ver. Ach!!!

Afgelopen dinsdag kreeg ik per ongeluk een stukje mee van “RTL Boulevard”. Gerard Joling probeerde daar op een positieve manier zijn nieuwe carnavals kraker aan te prijzen “Meloenen?” of zo iets. Een nummer waar hij schijnbaar alleen het refrein van kende want de rest van de coupletten zong hij niet mee. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Bij “RTL Boulevard” werd een item gepresenteerd over de “Voetbal Inside” parodie. Wat zo een programma als “ Voetbal Inside” wel niet allemaal te weeg kan brengen. Het item werd afgesloten met een opmerking van Gerard; ”die mensen (transgenders) zijn allemaal uit op aandacht en die vinden dit allemaal prachtig!” (of iets in de strekking). Gerard is tenslotte het voorbeeld van een goed geïntegreerde en geaccepteerde homo en heeft veel vrienden die transgender zijn. Hij weet dus waar hij het over heeft!

Er is echter een grote groep mensen die niet tot die groep transgenders horen. Een groep mensen die niet in de picture willen staan. Een groep mensen die oprecht zijn in hun gevoelens en aan hun omgeving moeten uitleggen dat ze zich anders voelen dan dat hun geboren geslacht zich doet voordoen. Uitleggen aan hun ouders dat hun dochter eigenlijk liever hun zoon zou willen zijn of hun zoon liever hun dochter. Dat dat ook daadwerkelijk gedaan moeten worden omdat ze zich ook gelukkig willen voelen. Mensen die zoeken naar een stukje erkenning. Mensen die veelvuldig de psychiater moeten bezoeken. Mensen die zware operaties moeten ondergaan. Mensen die anders zijn dan de transgenders die veel in de publiciteit zijn en die niet kicken op de grappige parodie van “Voetbal Inside”. Mensen die in de schaduw leven met hun waarheid en zeker niet zielig zijn maar juist heel sterk. Het schopt ze een stuk terug. De hele “problematiek” waar deze mensen mee om moeten gaan worden op individueel niveau belachelijk gemaakt. Emancipatie en acceptatie worden even afgeschoten. Zij zijn transgender en de maatstaaf voor emancipatie en acceptatie wordt tenslotte door de media gezet.

Dan strijk ik maar wat mensen tegen de haren in en dan ben ik maar zielig! Dan stel ik me maar even aan… .. Ik zeg het gewoon! Parodieën zoals in “voetbal Inside” gaan te ver. Het bewijst ons dat er mensen zijn die aanwijsbaar een groot gebrek aan empathisch vermogen hebben en niet inzien wat ze persoonlijk andere persoonlijkheden voor pijn doen. Empathie waar intelligentie voor nodig is en die hen blijkbaar ontbreekt. Gedrag dat helaas niet bij deze maatschappij hoort, er wordt nog in de jaren 50 van de vorige jaar geleefd. Sportjournalisten die zich bij hun vak moeten houden en zich moeten beseffen dat hun meningen en gedragingen er echt wel toe doen. De maatstaaf voor veel mensen wordt gezet door zulke populaire programma’s en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Bijna, het staat tenslotte op Facebook effect! Een beetje zelfreflectie zou niet misstaan, stiekem doet het hunzelf ook zeer wanneer ze op ander gedrag worden aangesproken (ook al roepen ze nog zo hard dat dat niet zo is!).

Yosy

1 gedachte over “Voetbal Inside, Empathie.”

  1. Helemaal gelijk!! Er zijn personen die idd in de ‘spotlights’ willen staan maar er zijn ook mensen die zich ECHT niet goed voelen in t lichaam waarin ze zitten, 24 uur per dag, en niet alleen met b.v. n optreden of bijeenkomst!
    Er gaat jaren van veel verdriet aan vooraf… en door n molen gehaald worden van psychiaters! Òf ze t ook wel ècht willen…… nee, die zware operaties zijn zeker ook om aandacht te trekken!!!
    Mr. v.d. Gijp is helaas, na jaren, zijn vrouw kwijtgeraakt, iedereen had empathie, maar… HIJ mag wèl rouwen en de mensen in t verkeerde lichaam, niet omdat ze gelukkig willen zijn????!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: