@Mail Abonnement.

Laat uw @mail adres achter en ontvang een mailtje wanneer er een nieuwe blog geplaatst is.

“Degenen met het ogenschijnlijk mooiste fruit op de marktplaats verkopen vaak de giftigste sinaasappels.”

Wonen met verwachtingen…..

Leestijd ongeveer 4 minuten.

“O, wist u dat niet? Ja, nee. Het plaatsen van kunststof kozijnen is voorlopig even op de lange baan geschoven. We zijn er nog niet helemaal uit wat we met de woningen willen gaan doen, vandaar”.

De huizen om ons heen, de huizen die niet aan ons pleintje liggen, zijn met veel kabaal voorzien van nieuwe kozijnen. Glimmende mooie, goed geïsoleerde kozijnen met dubbele beglazing en een mooie nieuwe voordeur. Eind november verdwenen de laatste busjes van de verantwoordelijke aannemer uit de straat en de gedachte; “het zal nu wel te koud worden om nieuwe kozijnen te plaatsen dus in het voorjaar zullen ze wel voor onze huisjes terug komen!” kwam in mij op.

Halverwege januari lanceerde de woningcorporatie, waar wij ons huisje van huren, een nieuwe website. Mooi gestileerd en het heeft waarschijnlijk een behoorlijke duit gekost om deze bij de huisstijl van de corporatie te laten aansluiten. Het webadres, de URL, heeft nu een extra toevoeging gekregen. Een nette brief, geheel in de nieuwe huisstijl, wees me op de mijn(dot) toevoeging aan het oude adres. Ja echt, een eigen klantenportaal met alle relevante informatie een legio aan contact opties. Reparatie verzoeken zijn niet alleen direct via de website in te dienen maar de voortgang is nu ook direct te volgen. Stuur je een mailtje dan komt het direct tevoorschijn onder het kopje correspondentie!

Ook de geplande werkzaamheden staan netjes in een rijtje vermeld. Ja, er zijn werkzaamheden ingepland. Ja, aankomend jaar zullen de huisjes aan ons pleintje een nieuw verf laagje krijgen. Een verf laagje? En de nieuwe kozijnen dan????? Meteen maar even gebeld!

“O, wist u dat niet? Ja, nee. Het plaatsen van kunststof kozijnen is voorlopig even op de lange baan geschoven. We zijn er nog niet helemaal uit wat we met de woningen willen gaan doen, vandaar”.

De geopperde opties komen als een mokerslag binnen; “nieuwe kozijnen (oké daar waren we al vanuit gegaan), nieuw verfje (ja dat staat ingepland), volledige renovatie? en………sloop???????”. Hoorde ik dat nu goed, sloop?

Ja, ik hoorde het goed, de kans bestaat dat ons huisje gesloopt gaat worden. Aangezien het plaatsen van de kozijnen al eind november gestopt is was toen dus eigenlijk al bekent, tenminste bij onze vooruitstrevende coöperatie, dat de opties nog open stonden. Anderhalve maand later kom ik er bij toeval achter dat alle toezeggingen van het afgelopen driekwart jaar quatsch waren? De nieuwe kozijnen worden rond de bouwvak geplaatst? Eind augustus begin september? De planning ligt nu bij de uitvoerder? En dan niets???? Oeps, even vergeten de belanghebbende bewoners te waarschuwen!

Op 3 april 2017 hebben wij de sleutels van ons huisje gekregen. Het gaf vertrouwd in de toekomst. Nieuwe kozijnen worden niet geplaatst om daarna binnen een paar jaar de woningen te slopen. Nee, ze worden geplaatst om te voldoen aan de door de overheid gestelde eisen. Alle huurwoningen die door een coöperatie verhuurd worden moeten in 2020 minimaal aan energie label B voldoen. Een stap bij het behalen van deze eis is het plaatsen van goed geïsoleerde kozijnen en thermopane beglazing. “Ons mooie huisje is voor langere tijd en dat is waar we naar op zoek zijn!”

Ok, besluiten zijn nog niet definitief genomen (heb toch moeite om de coöperatie op zijn mooie blauwe ogen te geloven) maar alleen al het idee dat sloop een optie is? En wees eerlijk. Om aan de eis van de overheid te voldoen moet er inderdaad meer gebeuren dan alleen de nieuwe kozijnen. Maar…..

Wanneer ik vorig jaar geweten had dat de toezegging van de kunststof kozijnen alleen maar een optie waren dan had ik me wel even twee keer achter mijn oren gekrabbeld. Wanneer ik vorig jaar geweten had dat de toezegging van de kunststof kozijnen alleen maar een optie waren dan had ik niet zo veel geld gestoken in de aanpassingen in het huisje. Wanneer ik vorig jaar geweten had dat de toezegging van de kunststof kozijnen alleen maar een optie waren dan had ik niet ruim € 4000,- gestoken in een op maat gemaakt schuurtje (geplaatst in overleg met de coöperatie!!!!) met veranda. Volledig aan het huis aangepast.

Wordt er uiteindelijk gekozen voor sloop dan staat daar vanuit overheidswegen een maximale vergoeding van € 5000,- tegenover. Bij lange na niet de hoeveelheid geld die we hebben uitgegeven omdat we vertrouwen hadden in de woning en zijn toekomst. Erger is dat de coöperatie ons gewoon aan het lijntje heeft gehouden. Ach, waarom zouden we die mensen inlichten en waarschuwen voordat ze zich er thuis gaan voelen en geld gaan investeren! Bah, smeerlappen!

Yosy

Lees hier het vervolg; Wonen met verwachtingen…. (vervolg 1?)

Geef een reactie