De waarheid ligt in het midden.

Leestijd ongeveer: 2 minuten.

 

WaarheidDe waarheid is niet iets dat altijd waar is. De waarheid is een spel van ervaren, interpreteren en de ervaringen die er in het verleden zijn opgedaan. Objectiviteit zou troef moeten zijn maar dat is alles behalve dat. Een ervaring wordt gekleurd door de vele filters die we vanuit onze reverentie kader hebben meegekregen. De waarheid is voor iedereen anders en daarom zeer persoonlijk. Wat voor de één de waarheid is kan voor de andere de grootste leugen zijn.

Het meest onbetrouwbaar is de waarheid die voortkomt vanuit het horen zeggen. Het horen zeggen weerspiegelt naast het gebeurde ook de interpretatie van de boodschapper. Hij is dan extra gekleurd door het reverentie kader van deze boodschapper en daarom nog onbetrouwbaarder dan die observatie van het gebeurde.

Ik heb in het verleden verschillende keren ondervonden dat mensen het erg moeilijk vinden om de basis van de waarheid te onderscheiden van interpretaties. Een opdracht om te omschrijven wat er op een foto te zien is wordt vaak erg moeilijk gevonden wanneer er een objectieve omschrijving gegeven moet worden. Wanneer er op de foto iemand wordt weergegeven die ogenschijnlijk niet vrolijk kijkt, zijn mondhoeken staan omlaag, de ogen zijn dof en de lichaamshouding is enigszins voorovergebogen, dan wordt er al snel een omschrijving gegeven dat de persoon verdrietig is. Wanneer je de vraag goed leest wordt er gevraagd om een objectieve observatie. Het aangeven dat de persoon verdrietig is is alles behalve dat. Het kan heel goed zijn dat de persoon op de foto echt verdrietig is maar dat is niet wat er gevraagd wordt. Het feit dat de persoon verdrietig lijkt is subjectief en komt voort uit een interpretatie van de feiten. De objectieve observatie zou aangeven dat de persoon zijn mondhoeken omlaag staan, de ogen zijn dof en de lichaamshouding is enigszins voorovergebogen, punt. Geen interpretatie van wat er geobserveerd wordt.

Waarom is dit belangrijk voor de waarheid. De waarheid is iets dat er gebeurd is en dan ook wat er daadwerkelijk gebeurt is. Op het moment dat een gebeurtenis geïnterpreteerd wordt dan worden persoonlijke filters en ervaringen gebruikt om tot conclusies te komen. Deze filters en ervaringen zijn per persoon anders en heel persoonlijk. De uitkomst zal subjectief zijn. Mijn waarheid hoeft daarom niet jouw’n waarheid te zijn net zoals dat jouw waarheid niet die van mij hoeft te zijn ook al hebben we hetzelfde gezien en/ of meegemaakt. De één zijn waarheid kan de ander zijn grootste leugen zijn!

Yosy

1 gedachte over “De waarheid ligt in het midden.”

 1. De Engelsen hebben een spreekwoord: “Beauty is in the eye of the beholder.”

  Een ervaring of een mening is iets anders dan een feit. Een feit is waar, een mening of ervaring is een perceptie van een feit.
  Wat voor de één een verzetsheld is, is voor de ander een terrorist.
  Vraag je 10 mensen naar “de waarheid”, krijg je 10 verschillende percepties van die waarheid, ofwel het oogpunt van de aanschouwer.

  Er is ALTIJD een waarheid, maar deze is vaak verborgen door alle meningen, ervaringen, leugens, bedrog, propaganda, etc.

  Dus: Truth, like beauty, is in the eye of the beholder.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: