@Mail Abonnement.

Laat uw @mail adres achter en ontvang een mailtje wanneer er een nieuwe blog geplaatst is.

“Jouw waarheid hoeft niet altijd mijn waarheid te zijn net zoals mijn waarheid niet altijd de jouwe is.”

IpsiusMentis

Hoe krijg je een Belg (Nederlander) Gek?

Leestijd ongeveer 7 minuten.

Hoe krijg je een Belg gek? Neem een ronde kamer en zeg tegen hem; ”in één van de hoeken staat een zak frieten!”. Ja, we wisten vroeger wat een goeie mop was! Nu Nederland. Hoe krijg je een Nederlander gek? Nou, het antwoord zal je verbazen. Geef hem wat psychische problemen en verwijs hem door aan het GGZ (de Geestelijke GezondheidsZorg in Nederland (Venlo?))!

Ik ben gezegend met psychische klachten. Sterker nog, ik heb twee psychische ziektes; Chronische depressief met aan de basis een stoornis die valt binnen het autistische spectrum. Ziekten die het me moeilijk maken om binnen de samenleving te functioneren zoals ik graag zou willen. Vaak genoeg heb ik de raad van leken opgevolgd en de lekker harde bewoordingen; “Stel je niet aan!”, van harte genomen. Nou dat was de oplossing. De gevolgen van het negeren van psychische klachten is dat ze zeker niet weg gaan. Nee ze komen na een tijdje dubbel zo hard weer terug en “normaal” functioneren wordt alleen maar moeilijker. Het is zoiets als het negeren van een gebroken been, dat werkt ook niet!

Lees verder

Leven met een depressie

Leestijd ongeveer 2 minuten.

Ik kwam het volgende artikel tegen op Facebook;

ik leef op een dun laagje ijs.
ik ben afgesneden van mijn gevoelsleven
welke zich onder de laag met ijs bevind.
onder, in die diepte, is het koud en donker,
maar ook rustig, mooi, en betekenisvol.

boven op het ijs leef ik alleen maar in mijn hoofd,
afgesneden van mijn gevoel en intuïtie.

ik kan veel dingen doen met alleen mijn hoofd, op het ijs. ik schaats van project naar project, van moment naar moment. maar niks komt echt bij me binnen. het voelt een beetje alsof ik al dood ben. ik zie alles alleen van de buitenkant, maar voel niks van binnen-uit. ik heb constant het idee of gevoel dat ik iets verkeerd doe. ik heb constant de spanning van alle emoties die als het ware door het ijs willen breken.
het zit gewoon helemaal vastgevroren. en hoe langer het duurt, hoe meer het lijkt alsof ik nooit meer ga ontdooien, alsof ik nooit meer de beweging in de diepte kan gaan maken en kan gaan voelen. alsof ik nooit meer deel kan gaan nemen aan het leven. alsof ik langzaam gek aan het worden ben.

ik moet weer door het ijs gaan zakken en zelf gaan leren zwemmen. ik weet wat ik kan en ik weet waar het vaste land is. alles om maar uit dit onmenselijke niet-voelen te kunnen komen.

Joris Broekhoven

Leven met een dipje.

Leestijd ongeveer 4 minuten.

De rationaliteit van de dag hangt als zware gordijnen om mijn bed heen wanneer ik ’s morgens mijn ogen open doe. Een verlangen om weer mijn bed in te duiken al voordat ik überhaupt opgestaan ben uit bed is groot. Ik verlang naar de late avond, dan mag ik weer gaan slapen. Plannen genoeg maar de magneet die mij via de wc, de Senseo, richting de bank leidt is zo sterk dat elke ander voornemen een berg gelijk de Alpen wordt. Een sigaret. Met een beetje geluk krijg ik mee wat er op het nieuws is en kan ik de moed verzamelen om even voor het huis onder het afdakje plaats te nemen.

Lees verder

Autist in het kwadraat?

Leestijd ongeveer 2 minuten.

Wanneer ik de voordeur achter mij sluit en de veiligheid van mijn huis inruil voor de buitenwereld dan is dat een stap in het duisternis. De luiken gaan dicht en worden bedekt met een scherp lcd scherm waarop mijn glimlach en goede humeur geprojecteerd worden.  Mijn “buiten” gezicht, te doen alsof ik met mensen om kan gaan, mijn spontaniteit en gevatheid. Koetjes en kalfjes. Mijn toneelstukje wanneer ik een gesprek aanga met wie dan ook.

Lees verder

???? .. .. .. HVJ!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

1O, wat is mijn masker sterk! Nog steeds kunnen de mensen, waarvan ik het moet hebben, niet door mijn masker heen prikken. Ik sta alleen, alleen Anja begrijpt zo nu en dan een glimp. Ik wil mensen de ruimte geven mij te helpen, maar hoe doe ik dat? Ik ben niet anders gewend dan mijn gezicht strak te houden en mezelf te ontkennen.

Lees verder

Nog nooit zo ver……

Leestijd ongeveer 5 minuten.

zwartLeegte, ver van de werkelijkheid. Nog nooit ben ik zo ver weg geweest. Het is een reis die ik liever niet maak maar wat is het alternatief? Alles afgezegd. Geen hoofdpijn poli meer. De autisme therapie? De intake? Afgezegd. Mijn psychiater? Ik heb geen nieuwe afspraak meer met hem. Zijn secretaresse heeft nog wel ingesproken op mijn voice mail, 9 december is dokter Martens weer in Roermond. Nou niet voor mij. Ik ga niet meer. Pillen………………? Alleen die ik slik tegen maagpijn. Daarvan weet ik zeker dat hij werkt!

Lees verder

Zelfmedelijden!

Leestijd ongeveer 2 minuten.

Eet Smakelijk!Verdrink ik nu in zelfmedelijden? Ben ik nu echt zo slecht? Ben ik nu zo dom? Ja……. Ik moet me niet aanstellen. Jaren lang heb ik de mensen die er verstand van hebben om de tuin geleid. Ik ben niet depressief, autistische, heb geen pijn in mijn ledematen en mijn hoofd en ik ben al zeker niet slim. Sterker nog, ik ben zo dom dat ik dacht dat ik misschien wel op een andere manier zou denken dan de gemiddelde mens. Niet dus.

Lees verder